Warning: Use of undefined constant MK_DEV - assumed 'MK_DEV' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home2/r50470soci/romd.socialistmodernism.com/wp-content/themes/jupiter/bbpress/bbpress-functions.php on line 145

Fabrica de zahăr

 In Romania, Utilitarian buildings and industrial facilities
  • Construită în 1965. Arhitecți: Henrich Küst, A. Mureșan, Gh. Rosetti
  • Built in 1965. Architects: Henrich Küst, A. Muresan, Gh. Rosetti

Fabrica a fost proiectată pentru producția de zahăr din sfeclă de zahăr și de zahăr brut din trestie. Acum, unitatea de producție din Buzău, unde se prelucrează trestia de zahăr, are o capacitate de producție de 1.000 de tone pe zi. Corpul administrativ se caracterizează printr-o volumetrie de cub perfect, ce duce cu gândul la un cristal de zahăr. Structura constructivă este integral prefabricată și realizată din planșee de tip dală groasă cu predale prefabricate și suprabetonate. În 1998, fabrica de zahăr din Buzău a fost preluată de o companie cu capital străin și modificată din punct de vedere tehnologic pentru a procesa doar zahăr brut. Clădirea se află într-o stare de conservare acceptabilă, având însă  nevoie urgentă de o curățare a fațadelor corpului administrativ.


The factory was designed to produce sugar from sugar beatroot and raw sugar from sugar cane. Today, the production unit in Buzau, where the sugar cane is processed, has a capacity of 1,000 tons per day. The administrative building is shaped like a perfect cube, reminding of a sugar crystal. The constructive structure is entirely precast, made of thick slab floors, from pre-slabs with an additional thin pour of concrete over the top. In 1998, the Buzau sugar factory was taken over by a foreign company and technologically modified to process only raw sugar. The building is in an acceptable state of conservation; only the façades of the administrative building require urgent cleaning. 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search