Warning: Use of undefined constant MK_DEV - assumed 'MK_DEV' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home2/r50470soci/romd.socialistmodernism.com/wp-content/themes/jupiter/bbpress/bbpress-functions.php on line 145

Palatul Telefoanelor

 In Romania, Utilitarian buildings and industrial facilities
  • Construit în 1966-1976. Arhitect: Vasile Mitrea
  • Built in 1966-1976. Architect: Vasile Mitrea 

În 1969, pornind de la un studiu tehnologic întocmit de Institutul de Proiectări pentru Telecomunicații, s-a conceput un proiect P+5, din care s-a realizat într-o primă etapă un P+3. La parter au fost amplasate spațiile pentru public și administrative, iar la etaje – echipamentele pentru telecomunicații. În prezent, clădirea este vandalizată cu graffiti și vizibil degradată. Primul registru e brăzdat de aparate de aer condiționat și fire inestetice, care îi afectează aspectul. O hartă stilizată a Clujului, creată după schițele arhitectului și instalată pe fațadă, lângă intrarea principală, a fost îndepărtată în 2010 și probabil vândută ca fier vechi, fără să se țină seama de valoarea istorică și fără vreo reacție a autorităților. Edificiul, acum în proprietatea Telekom, se află din octombrie 2018 pe lista de clasare depusă de B.A.C.U. la Ministerul Culturii din România.


In 1969, after a technological study by the Telecommunications Design Institute, a plan was drafted for a G+5, building, and a G+3 was constructed in a first stage. Public and administrative spaces were grouped on the ground floor, while the upper floors hosted the telecommunication equipment. Today, the building is covered in graffiti and visibly decayed. The first register of the façade is strewn with air-conditioning units and unsightly cables, that seriously alter its aspect. A stylized map of Cluj, created after drawings by the architect and installed on the façade, near the main entrance, was removed in 2010 and probably sold as scrap iron, despite of its value, with no reaction from the authorities. In 2018, BACU proposed the building, now owned by Telekom, for listing by the Romanian Ministry of Culture. 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search