Warning: Use of undefined constant MK_DEV - assumed 'MK_DEV' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home2/r50470soci/romd.socialistmodernism.com/wp-content/themes/jupiter/bbpress/bbpress-functions.php on line 145

Blocul Perla

 In Residential buildings, Romania
  • Construit în 1965. Arhitecți: Aurel Căciulă, R. Voll jr., Ioana Rădulescu. Rezistență: N. Ardare, N. Balgiu. I.P.B.
  • Built in 1965. Architects: Aurel Caciula, R. Voll jr., Ioana Radulescu. Structure: N. Ardare, N. Balgiu. I.P.B. 

Blocul nr. 5, sau Perla, cu parter și 12 niveluri, a fost realizat la intersecția Dorobanților cu Ștefan cel Mare, retras de la șosea cu 30 de m pentru a crea un părculeț pentru locatari. Volumetric, blocul a fost tratat unitar pe toate fațadele, libere de construcții și înconjurate de străzi importante. Spațiile comerciale plasate la parterul clădirii au impus travee regulate. Structura este formată din diafragme rigide longitudinale și transversale, dispuse la intervale mari, ajutate pe conturul blocului de stâlpi, iar pe travee cu grinzi. Rezolvarea specifică a parterului a presupus individualizarea secțiunilor tip. Finisajele fațadelor din praf de piatră cu ciment alb la etaje și similipiatră aparentă și pieptanată la parter și etajul 1 au fost înlocuite recent printr-o reabilitare termică ieftină, cu închiderea balcoanelor.


Building no. 5, the Pearl, 13-storey high, was built at the junction of Stefan Cel Mare Avenue with Dorobantilor Road, set back 30 m from the street front to leave place for a small park. The volume was treated evenly on all sides, free from other buildings and surrounded by important streets. The shops on the ground floor required regular spans. The structure is made of widely spaced rigid longitudinal and transverse diaphragms, with columns on the contour of the building and beams on the spans. The specific solution for the ground floor required a customization of standard sections. Façade finishings, in stone dust and white cement for the upper floors and combed marble dust plaster on the first two levels, have been recently replaced by a cheap thermal rehabilitation that also enclosed the balconies. 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search