Warning: Use of undefined constant MK_DEV - assumed 'MK_DEV' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home2/r50470soci/romd.socialistmodernism.com/wp-content/themes/jupiter/bbpress/bbpress-functions.php on line 145

Spitalul Universitar de Urgență (fostul Spital Clinic Municipal)

 In Medical centers, Romania
  • Construit în 1978. Arhitecți: Constantin Moșinschi, Marcel Hornstein, Mircea Săndulescu, Sofia Ungureanu
  • Built in 1978. Architects: Constantin Mosinschi, Marcel Hornstein, Mircea Sandulescu, Sofia Ungureanu

O compoziție interesantă de volume cu o amprentă la sol în formă de trifoi, clădirea Spitalului Universitar rămâne până astăzi una din cele mai mari unități medicale din țară și o remarcabilă realizare arhitecturală. Cu o suprafață desfășurată de 57.275 mp, ea cuprindea clinici chirurgicale, clinici medicale, o policlinică, spații pentru învățământ și un amfiteatru. Se remarcă prin tratarea integrală a fațadelor din elemente prefabricate, cu panouri mari de beton armat.

În 2011, complexul medical a fost reabilitat fără a se păstra stilistica în care a fost creat. Intervențiile pe care le-a suferit ar fi însă ușor de remediat în anii ce vor urma.


An interesting volumetric composition, with a trefoil footprint, the University Hospital remains up to this day one of the largest medical buildings in the country and a remarkable architectural achievement.  With a useful surface totalling 57,275 sqm, the hospital included five surgical clinics, five medical clinics, a polyclinic, teaching spaces and an amphitheatre. It is notable for the unitary treatment of all the façades, made from precast elements, with large reinforced concrete panels. The rehabilitation of the medical complex in 2001 failed to preserve the original style. However, the interventions would be easy to fix in following years. 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search