Warning: Use of undefined constant MK_DEV - assumed 'MK_DEV' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home2/r50470soci/romd.socialistmodernism.com/wp-content/themes/jupiter/bbpress/bbpress-functions.php on line 145

Blocul Tașkent

 In Moldova, Residential buildings
  • Construit în 1977. Elaborat în colaborare cu Tashgiprogor
  • Built in 1977. Designed in collaboration with Tashgiprogor 

Cutremurul din 1977 a produs distrugeri considerabile atât în București, cât și în capitala Moldovei, unde a urmat  reconstrucția imediată a unor zone afectate. Unul din obiectivele remarcabile este blocul de locuințe de 9 niveluri adaptat de cei de la Moldgiprostroi după seria ITSP preluată de la Tashgiprogor. Lucrările de execuție au fost finalizate în colaborare cu colegii din Uzbekistan, cu experiența unui cutremur devastator în 1966. În urma acestei calamități, arhitecții și inginerii experți în domeniu din R.S.S. Moldovenească au fost puși în situația de a lansa cercetări în domeniul ingineriei seismice, ceea ce a generat un val de proiecte de construcții masive din beton pentru zone seismice. Un model de referință poate fi ansamblul de pe bulevardul Dacia (fost Păcii). (Poziția 94, L)


The 1977 earthquake produced considerable damage both in Bucharest and in the Moldovan capital, where immediate reconstruction followed in some of the affected areas. One of its remarkable results is the 9-storey building adapted by Moldgiprostroi architects after the ITSP series from Tashgiprogor. The construction was completed in collaboration with Uzbekistan colleagues, who had the experience of a devastating earthquake in 1966. Following the disaster, R.S.S.M. architects and experts had to start earthquake engineering research, creating a wave of massive concrete constructions for seismic regions. The Dacia (formerly Pacii) Boulevard ensemble could be a reference model for their work. (Item 9, L.)

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search